Američki F- 22 Raptor,čudo tehnike od 150 miliona dolara,srušio se u pustinji Kalifornije.Nažalost letač je poginuo,a ovo nije prvi slučaj rušenja zrakoplova ovakvog tipa,tako da me nebi začudilo da projekt Raptor ne zaživi u USAF-u.Zanimljiva koincidencija sa ovim padom je i tekst koji govori sljedeće:
Američki znanstvenici s Floride tvrde kako su uspjeli stvoriti umjetni mozak u Petrijevoj posudi te ga naučili upravljati zrakoplovom.
Znanstvenici sa sveučilišta u Floridi naučili su ‘mozak’, koji je uzgojen od 25 000 neurona izvađenih iz embrija štakora, upravljati simulatorom zrakoplova F-22.
Znanstvenici su priključili mozak na simulator leta te su ga pomoću elektroda i računala naučili kontrolirati putanju leta čak i u situacijama snažnih orkanskih vjetrova.
– Prvih nekoliko puta kada smo ih spojili, zrakoplov se rušio na zemlju – kaže dr. Thomas DeMarse, autor projekta i profesor na sveučilištu. Zrakoplov se nekontrolirano i nasumično kretao, no kako su stizali podaci oni su postupno mijenjali neuronsku mrežu, pa je s vremenom naučio letjeti, dodaje DeMarse.
Kako bi zrakoplov mogao kontrolirano letjeti, neuroni su prvo primili informacije o uvjetima leta kao na primjer, ako zrakoplov leti ravno, uzdiže se ili skreće. Neuroni su na to reagirali slanjem podataka nadzoru nad zrakoplovom. Čak i kada se putanja promijeni, neuronima su stigle te informacije kako bi znao reagirati, piše The Register.
svaka sličnost je isključena