Kratki roman Horacea McCoya” I konje ubijaju, zar ne? “objavljen je 1935. godine u Sjedinjenim Državama i odmah je privukao pozornost i čitatelja i kritičara. Nadahnut je Velikom depresijom koja je vladala američkim i europskim kontinentom krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina 20. stoljeća, nakon kraha burze koji je financijski upropastio milijune s obje strane oceana.

….Koliko li simboličke sličnosti i u vremenima i u događajima. Jutarni list jučer je ekskluzivno objavio slike sa Plesa gdje svoje posljednje dane broje mašine koje nam i dan danas svojim brisancem dignu razinu adrenalina na kritičnu razinu, mašine zbog kojih smo se upisivali u zrakoplovne škole, o kojima smo maštali u svojim pubertetskim snovima, a samo rijetki su imali čast družiti se s njima. Njegovo Veličanstvo MIG 21 bio je ponos svih nas zrakoplovaca s ovih prostora. Svakako smo ih znali zvati, kantama, letlampama, ali samo u šali jer ovaj avion bio je i ostao žileta naše vojne sile. Izrazito robustan i predimenzioniran u smisli izdržljivosti, služio je godinama bivšoj i sadašnjoj vojnoj sili na ovim prostorima i da se nismo prepustili svekolikoj letargiji služio bi još godinama. No gdje bi onda vojni liferanti maznuli pare.? Koliko puta smo slušali o pokušaju omalovažavanja Migova ? Svaka nesreća, pad , bio bi okarakteriziran kao problem tehničke zastarjelosti i zamora materijala. No istrage su –kao i ova posljednja prilikom pada polovice hrvatske leteće flote kod Slunja-pokazivale da se redovito radilo o ljudskoj pogrješci. U našoj fotogaleriji možete pogledati kako propadaju strojevi kod lošega gazde. Ali ima gazda ovce koje će dati milijunćeke za islužene F-ove, te još dva puta toliko za preobuku kadra. Ili još gore zaključit ćemo da kojeg će vraga to nama. Pa mi smo Nato, ko sme da nas bije..??

Povijest je pokazala količinu gluposti koja je vladala ovim prostorima i jednog će dana naši potomci proklinjati ono što mi radimo danas. Čovjek je prevelika životinja u svojem biću i vjerovati da su svi ratovi na ovim prostorima gotovi za vjeke vjekova, može samo diletant ili spodoba koju su mediji i trendovi preobličili u neoliberalnog robota iz trgovačkog centra.

Isto kao što smo dopustili da nam propadnu nadzvučni avioni , dopustili smo i to nas Nato nagovori da si uništimo svu protuzračnu obranu, čiju smo proizvodnju usvojili, te poboljšali kvalitetnijom elektronikom vlastite proizvodnje. O tome drugom prilikom.